H&T sierbestrating, alles voor uw Droomtuin!

Wat is het verschil tussen Keramische en betontegels?

Vraag van een klant: Ik wil een mooi terras waar ik zo goed als geen onderhoud aan heb. Nu kom ik uit bij keramische tegels, maar wat is nu het verschil met keramische tegels en betontegels?

Een goede vraag, keramische tegels zijn populair en gaan lang mee. De reden hiervoor is dat ze in allerlei verschillende kleuren, maten en afwerking leverbaar zijn. Voor ieder wat wils dus. Maar wat maakt nu het verschil?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat keramische tegels altijd met een voegje gelegd moeten worden. Het materiaal is zo hard, dat als er geen voeg tussen ligt, de tegels tegen elkaar aan knarsen en zo kunnen beschadigen. Ook is de waterafvoer heel belangrijk. Een klein voegje voorkomt dat het water niet kan weglopen. Voor het voegje gebruiken we speciale voegmiddel met een component erin, waardoor het ophard maar wel waterdoorlaatbaar en flexibel blijft. Ideaal om onkruid tegen te houden maar het water wel af te kunnen voeren.

Betontegels kunnen tegen elkaar aangestraat worden en zijn (indien zij niet gecoat zijn) waterdoorlaatbaar.

Keramische tegels zijn heel hard, hierdoor is het heel moeilijk om bv. verlichting in de tegel te verwerken.

Een betontegel is van zachter materiaal en daardoor kunnen er makkelijker gaten voor de verlichting in geboord worden. (wel met een speciale gatenboor uiteraard)

Nog meer voordelen van Keramische tegels zijn oa dat, omdat ze zo gemaakt zijn, ze niet tot nauwelijks verkleuren (wij zijn van mening dat alles wat buiten ligt in de zon altijd iets van kleur veranderd). Ook heb je er geen tot bijna geen onderhoud aan. Vanwege de hardheid kan er geen groen aanhechten en mocht je een wat ruwere tegel hebben is het makkelijk schoon te maken.

Omdat er allerlei stijlen tegels zijn, is er voor iedere smaak wel een tegel.

En dan nog de laatste: men denkt dat keramisch veel duurder is dan betontegels. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn. En wat eigenlijk voor alles zo is: alle waarde naar de kwaliteit. Je kunt een keramische tegel niet met een betonklinker vergelijken, maar er zijn wel degelijk net zulke kwalitatief goede en mooie betontegels (met coating etc) die in dezelfde prijsklasse vallen als de keramische tegels.

Wil je meer informatie of heb je een mooie tegel gevonden en wil je weten wat de prijs is? Neem contact op via de mail: info@h-t.nl of bel voor een afspraak om langs te komen.

We laten je graag de mogelijkheden zien.

 

Kan ik mijn tuin laten aanleggen in de winter?

Nu de winter voor de deur staat en de struiken, bloemen en bomen uitgebloeid en kaal worden, kun je goed zien hoe de staat van je tuin is. En dan kan het zomaar ineens zijn dat je ziet dat de tuin een goede opknapbeurt kan gebruiken. Maar is het wel mogelijk om in de winter je tuin opnieuw aan te laten leggen? Of is dat echt iets voor het voorjaar?

Kort gezegd is het zeker mogelijk om je tuin in de winterperiode opnieuw aan te laten leggen. Zolang er geen vorst in de grond zit is er geen enkele reden om niet aan die droomtuin te beginnen. Natuurlijk zijn de weersomstandigheden soms slecht, bv. als er veel regen achter elkaar valt en de grond verzadigd is van het water, of als het hard gaat vriezen en de grond bevriest. Dan kijken we welke werkzaamheden wel plaats kunnen vinden.

En hoe zit het met de beplanting in de winterperiode? Dat is afhankelijk wat voor beplanting of gras je in de tuin wil. Sommige planten en of bomen kunnen het jaar rond geplant worden, andere pas in het voorjaar.

In deze periode van het jaar zijn we dus wel afhankelijk van het weer wat betreft de snelheid van het aanleggen van de tuin. Ook kan het zijn dat de planning iets aangepast wordt ivm de weeromstandigheden. Maar, zolang het niet stevig vriest, is er geen enkele reden waarom je niet je tuin zou laten aanpakken!

 

Tips en tops!

foto voor commercial 4.jpg

Als je tuin klaar is, en de nieuwe bestrating gelegd is, kun je gaan genieten.

Om je bestrating mooi op kleur te houden, hebben we een paar tips voor je:

Bestrating met een coating laag hebben weinig onderhoud nodig, het vuil kan niet aanhechten en je kunt met een zachte bezem de bladeren en zand eraf vegen. Heb je een vieze plek, bv. van de bbq of een omgevallen glas wijn, dan is een dweil erover voldoende. Als je onderhoudsmiddelen wil gebruiken, dan zo natuurlijk mogelijk zonder bijtende middelen, zoals bv. afwasmiddel. 

Bestrating wat geimpregneerd is, verkleurd minder snel dan onbehandelde bestrating. Toch hebben deze stenen/tegels net als niet behandelde betonproducten ook onderhoud nodig.

Hiervoor kun speciale middelen gebruiken, waarbij je de toplaag van de bestrating niet aantast. Wij verkopen bv. Biomos.

Biomos verdun je met water, je sprayt het over je bestrating, laat het 24 uur intrekken en het groen verdwijnt van de tegel. Je ziet het als het ware opknappen.

De meeste betonproducten krijgen als het net gestraat is uitbloei. Dit is een chemische reactie in de bestrating en ziet eruit als witte/grijzige verkleuringen of kringen in de tegels/stenen. Dit is van tijdelijk van aard is en het tast de kwaliteit van de bestrating niet aan. Het ziet er misschien niet zo mooi uit, maar het verdwijnt vanzelf. Er zijn allerlei middelen voor te koop om de uitbloei weg te halen, maar eigenlijk is dat zonde van het geld. Het verdwijnt vanzelf, je moet alleen geduld hebben. (vaak zie je dit ook bij nieuwbouw woningen aan de gevel. Ook daar verdwijnt het weer vanzelf)

Wat echt heel slecht is voor je bestrating is om het schoon te spuiten met de hoge drukspuit. Door de harde waterstraal hak je als het ware de bovenlaag van je bestrating en wordt deze poreus. De kleur spoelt door het water uit je bestrating. Doordat de bovenlaag beschadigd is, kan er vuil in je stenen trekken. Dit is steeds moeilijker te verwijderen, we noemen dit ook wel dat het weer erin komt.

En als laatste spoel je, als het tegen zit, ook je zand tussen en onder je bestrating weg, waardoor je bestrating los gaat liggen, er onkruid tussen kan gaan groeien of nog erger je terras gaat komen te verzakken. 

Wat je wel kan doen is een ronde borstel op de slang van de hoge drukspuit, dan wordt de straal vernevelt en poets je het vuil eraf, je toplaag blijft in takt en je tegels stralen weer als nieuw.

Nog als laatste tip: weet dat alles wat buiten ligt, in weer en wind, ook uiteindelijk verweert en verkleurt. Het ligt tenslotte buiten, kijk maar naar een fiets die je een maand buiten laat staan, je ziet hem verweren.

Maar je kan het proces van verkleuren en verweren vertragen als je je tuin netjes en volgens de tips van de fabrikant onderhoud. 

 

 

 

We zijn verhuisd!

showrooom.jpg

Begin januari en februari zijn we heel druk bezig geweest met de verhuizing naar onze nieuwe mooie locatie aan het Hoogtlaan, nu nog aan de rand van Noordwijkerhout. Met uitzicht op de bollenvelden, aan de rand van het bos, hebben we een complete showroom waarin we u alle mogelijke voorbeelden van bestrating, tegels en klinkers kunnen laten zien.

Uiteraard is onze balie en het koffie apparaat mee verhuisd, sommige dingen veranderen immers nooit... u bent net als vanouds van harte welkom  om onder het genot van een heerlijk bakkie koffie, uw wensen en ontwerp voor uw tuin door te spreken.

Vanzelfsprekend komen we ook nog steeds bij u langs om de tuin in te meten, de situatie te bekijken en een passend ontwerp te maken. Rekening houdend met uw specifieke wensen, wij noemen dat een ontwerp op maat. 

Kortom, we zijn trots op onze showroom en nodigen u uit om langs te komen.

Laat het voorjaar maar komen, wij zijn er klaar voor!