Tips en tops voor onderhoud van je bestrating
Als je tuin klaar is, en de nieuwe bestrating gelegd is, kun je gaan genieten.
Om je bestrating mooi op kleur te houden, hebben we een paar tips voor je:
Bestrating met een coating laag hebben weinig onderhoud nodig, het vuil kan niet aanhechten en je kunt met een zachte bezem de bladeren en zand eraf vegen. Heb je een vieze plek, bv. van de bbq of een omgevallen glas wijn, dan is een dweil erover voldoende. Als je onderhoudsmiddelen wil gebruiken, dan zo natuurlijk mogelijk zonder bijtende middelen, zoals bv. afwasmiddel.
Bestrating wat geimpregneerd is, verkleurd minder snel dan onbehandelde bestrating. Toch hebben deze stenen/tegels net als niet behandelde betonproducten ook onderhoud nodig.
Hiervoor kun speciale middelen gebruiken, waarbij je de toplaag van de bestrating niet aantast. Wij verkopen bv. Biomos.
Biomos verdun je met water, je sprayt het over je bestrating, laat het 24 uur intrekken en het groen verdwijnt van de tegel. Je ziet het als het ware opknappen.
De meeste betonproducten krijgen als het net gestraat is uitbloei. Dit is een chemische reactie in de bestrating en ziet eruit als witte/grijzige verkleuringen of kringen in de tegels/stenen. Dit is van tijdelijk van aard is en het tast de kwaliteit van de bestrating niet aan. Het ziet er misschien niet zo mooi uit, maar het verdwijnt vanzelf. Er zijn allerlei middelen voor te koop om de uitbloei weg te halen, maar eigenlijk is dat zonde van het geld. Het verdwijnt vanzelf, je moet alleen geduld hebben. (vaak zie je dit ook bij nieuwbouw woningen aan de gevel. Ook daar verdwijnt het weer vanzelf)
Wat echt heel slecht is voor je bestrating is om het schoon te spuiten met de hoge drukspuit. Door de harde waterstraal hak je als het ware de bovenlaag van je bestrating en wordt deze poreus. De kleur spoelt door het water uit je bestrating. Doordat de bovenlaag beschadigd is, kan er vuil in je stenen trekken. Dit is steeds moeilijker te verwijderen, we noemen dit ook wel dat het weer erin komt.
En als laatste spoel je, als het tegen zit, ook je zand tussen en onder je bestrating weg, waardoor je bestrating los gaat liggen, er onkruid tussen kan gaan groeien of nog erger je terras gaat komen te verzakken.
Wat je wel kan doen is een ronde borstel op de slang van de hoge drukspuit, dan wordt de straal vernevelt en poets je het vuil eraf, je toplaag blijft in takt en je tegels stralen weer als nieuw.
Nog als laatste tip: weet dat alles wat buiten ligt, in weer en wind, ook uiteindelijk verweert en verkleurt. Het ligt tenslotte buiten, kijk maar naar een fiets die je een maand buiten laat staan, je ziet hem verweren.
Maar je kan het proces van verkleuren en verweren vertragen als je je tuin netjes en volgens de tips van de fabrikant onderhoud.